Varumärken

På kanaler i Holland

2017-07-25

Anna Lisas segling till Karibien startade i Tyskland, där vi seglade genom kanalerna till Medelhavet på 25 dagar. Nu är vi tillbaka på kanalerna igen, men nu med masten på.

Vi är i Nederländerna och det är motvind ute på Nordsjön. Vi har seglat 12000 sjömil nästan uteslutande i medvind eller halvvind, så varför ska vi förstöra den rutinen under det sista dygnet från Holland till Kielkanalen? Därför går vi in två dagar på Staande Mastroute där alla broar kan öppnas, och vi kan gå igenom med masten på.

Broavgiften betalas i en träsko

"Nu ska vi bara dags-segla några timmar varje dag", säger vi till barnen. Den kortaste sträckan vi har seglat sedan maj har varit på 910 sm, så vi tror att de kommer att bli glada.

"Varför? Är det verkligen värt det? Varför kan vi inte bara ta de sista par hundra sjömilen i ett sträck, så vi kommer fram?" Barnens gränser för hur länge de vill segla har verkligen flyttats under seglingens gång.

I Harlingen slussar vi in på kanalerna och vår segling är helt förändrad. När seglade vi senast utan att det gungade? Barnen är intresserade av seglingen igen, för nu finns det inte bara vatten att titta på. Små städer, kor, åsnor, gröna fält, barn som plaskar, maskiner som bygger ... Det händer något hela tiden. Själva båtlivet är också något helt speciellt i Holland. Finns det bara en pytteliten yta med vatten, så är det minst tio båtar där. Alla de många broarna öppnas omedelbart när vi kommer, det är nästan som om att båtarna prioriteras framför bilarna. Som passionerad seglare är det något jag gillar!

Jag älskar de långa sträckorna till havs, men kanalerna är något speciellt. Just nu hjälper de oss att hinna hem till den 29 juli som vi har planerat.

//Thomas Veber 

Share |

X